Masjidil Haram

Masjidil Haram
Mengamit Memori

Sunday, June 26, 2011

BONGKAR RAHSIA AWET MUDA

Setiap wanita mengimpikan penampilan tampak muda walaupun usia sudah melangkah ke era 50han.

Untuk itu cuba amalkan pemakanan yang disenaraikan di bawah ini.

BLUEBERRY
Untuk khasiat Blueberry (Vaccinum corymbosum) adalah :
1. Memiliki kandungan potasium

Fungsinya mampu mengontrol tekanan darah bagi penderita hipertensi,
Mencegah berkembangnya kerusakan vaskular ginjal, glomerulus, dan tubulus,
Menurunkan risiko stroke,
Menurunkan ekskresi kalsium urin dan menurunkan pembentukan batu ginjal
Menurunkan demineralisasi tulang (osteoporosis)
Menurunkan risiko aritmia ventrikular pada pasien dengan iskemia jantung, gagal jantung, dan hipertrofi ventrikel kanan.
2. Mengadung zat besi yang dapat meningkatkan zat pembentuk darah, disini sangat baik bagi para wanita.
3. Dalam senyawa anthocyanin yang terk
andung dalam phytonutrients
Dimana anthocyanin berperan sebagai anti-oksidan (Oksidan adalah radikal bebas yang akan menempel dengan sel dan merusak membran serta materi genetis sel). Fungsinya mencagah penuanan.
4. Mengandung unsur kimia mangan yang merupakan zat anti peradangan.
Bebas radang juga menyebabkan lancarnya aliran darah.
Meningkatkan kapasitas daya ingat. Hal itu diungkapkan dokter Jeremy Spencer, dari Departemen Dinas Makanan Biosains Inggris. Ia mengatakan, para ilmuwan telah membuktikan potensi dan manfaat kesehatan dari buah segar tersebut. “Riset kami membuktikan bahwa blueberry sangat baik bagi anda dan dapat meningkat kapasitas memori,” katanya seperti dilansir BBC.
5. Menjaga zat nitrit oksida yang membuat dinding
arteri tetap fleksible yang merupakan kondisi yang dapat mencegah terjadinya penyakit jantung.
6. Mengandung ciprofibrate untuk membantu menurunkan kolesterol, yang pada gilirannya dapat melindungi hati
Masih banyak kandungannya yakni vitamin A, C, kalsium, Fosfor dan beragam mineral penting lainnya. Manfaat lain dari akar buah blueberry diolah menjadi teh dapat meredakan sakit saat kelahiran bayi dan merelaksasi sang ibu, serta dau
nnya juga diminum sebagai tonik penambah darah untuk memurnikan tubuh dan meredakan batuk.
KEKACANG
Mungkin tidak ramai daripada kita yang menyangka kacang yang selalu kita makan. Sewaktu bersantai tersembunyi beberapa khasiat dan merupakan penawar kepada beberapa jenis penyakit. Ia boleh didapati dengan mudah di pasaraya dan dijual di pasar-pasar malam. Kacang bukan sahaja digemari oleh kanak-kanak tetapi juga orang dewasa. Ia selalu dijadikan makanan pengunyah sewaktu berehat bersama keluarga di hadapan tv. Dan yang lebih utama harganya yang murah.

Hilangkan tekanan darah tinggi
Penyakit darah tinggi jika tidak dirawat sejak awal akan menimbulkan komplikasi terhadap pengidapnya dan boleh membawa maut. Cuba ikuti petua ini, mungkin ia boleh mengatasi masalah tekanan darah tinggi anda. Cara-caranya ialah gunakan 60 gram daun kacang serta rantingnya sekali. Rebus dengan air dan minumlah air rebusan tersebut. Satu lagi kaedah rawatan ialah ambil beberapa biji kacang dan rendamkan ia dengan cuka makan. Setiap pagi amalkan memakan 10 biji sehari.

Insomnia
Tidak mahu lagi terkebil-kebil di malam hari sedangkan suami di sebelah berdengkur Keletihan? Penyakit insomnia boleh menimbulkan kesan-kesan lain seperti kemurungan dan tekanan terutama sekali apabila berada di tempat kerja. Cara-cara merawatnya ialah dengan menggunakan 60 gram daun kacang bersama-sama rantingnya. Masukkan sedikit air kemudian hancurkan kesemuanya sehingga sebati. Makan 100ml sehari bahan-bahan yang telah dilumatkan tadi.

Mengurangkan penyakit bronkaitis kronik
Gunakan 60 gram kulit kacang yang menyaluti biji kacang. Kemudian campurkan dengan air dan rendamlah selama 10 jam dan kemudian toskan supaya anda mendapat airnya sahaja sebanyak 100ml. Tambahkan sedikit gula dan minumlah dua kali sehari.

Hilangkan batuk akibat asma dan kahak disertai darah
Pesakit asma mudah diserang batuk-batuk yang boleh mengakibatkan kesukaran bernafas. Untuk menghilangkan penyakit tersebut, ambil 30 gram kulit kacang dan 15 gram bunga lili. Kemudian direndam di dalam air semalaman. Minumlah air rendaman tersebut sehingga penyakit anda sembuh.

COKLAT

Khasiat Coklat
Coklat adalah kaya dengan antioxidant seperti catechins an phenols. Ia membantu dalam pencegahan sakit jantung dan kanser. Kandungannya sama seperti dalam teh hijau, jus oren, bayam, bawang, jagung dan pisang.

Coklat hitam dikatakan mempunyai empat kali kadar catechins dan phenols berbanding teh. Untuk makluman, satu kajian menyatakan, minumlah teh tanpa susu untuk mendapat khasiat antioxidant teh.

Phenols dikatakan dapat melindungi daripada serangan sakit jantung. Antioxidant yang wujud bukan setakat melindungi sel-sel dan DNA daripada radikal bebas malah ia menghalang pembentukan bahan lemak yang boleh menyebabkan salur darah jantung tersumbat.

Coklat tidak mengemukkan. Tidak ada satu jenis makanan akan menyebabkan gemuk. Pengambilan berlebihan sesuatu jenis makanan meningkatkan kalori. Jika kalori ini tidak dibakar sebanyak ia diambil, ini yang menyebabkan kegemukan. Makanlah coklat dalam kadar yang sederhana, bukan sekadar coklat malah semua jenis makanan.

Satu kajian yang dijalankan di Universiti Pittsburgh mendapati coklat tidak menyebabkan migrain seperti yang disangkakan sebelum ini. Mereka yang sering mengalami migrain atau sakit kepala boleh memakannya tanpa perlu risau ia akan menyebabkan sakit kepala.

Malah coklat mengandungi bahan seperti ubat penenang, yang menjadi penahan sakit dan meningkat tahap rasa sihat. Coklat keluarkan endorphins yang membuat kita rasa gembira.

Makan seberapa banyak dan kerap, coklat bukanlah bahan ketagihan. Permakanannya boleh dihentikan bila-bila masa.

Makan coklat dikatakan boleh menguatkan sistem pertahanan badan. Ini boleh mengurangkan risiko jangkitan selsema dan flu.

Coklat bukanlah penyebabkan jerawat. Jerawat disebabkan oleh perubahan hormon dan genetik. Jangan streskan diri, makanlah coklat. Ia boleh tenangkan anda sewaktu stres.

Coklat mengandungi phenylethylamine dan tyramine, bahan kimia yang menyebabkan rasa sayang dan berahi. Coklat adalah salah satu makanan aphrodisiac. Phenylethylamine adalah kimia yang berkait dengan amphetamines. Ia meningkatkan aliran darah, kadar glukos dalam darah, jadikan kita lebih waspada atau sedar dan rasa puas. Coklat boleh dikatakan makanan untuk **** selain tiram.

Coklat berwarna hitam merupakan sumber tembaga (copper) dan dalam kadar sedikit adalah perlu untuk kesihatan metbolisma dan membantu menghalang penyakit Alzhemier's dan osteoporosis.

Bagi wanita yang menghadapi PMS, makan coklat dapat membekalkan magnesium yang diperlukan oleh badan. Datang bulan mengurangkan kadar magnesium dalam badan dan ini meningkatkan masalah kesakitan waktu haid (PMS).

Selain coklat, mengambil soya 40mg ke 80mg sehari boleh melegakan masalah yang timbul akibat datang haid kerana soya mengandungi phytoestrogens, struktur kimia yang hampir sama dengan estrogen. Mampu menolong mengurangkan ketegangan.

Bagi wanita, coklat menggalakkan pengeluaran kimia endorphins bagi otak wanita, yang menggalakkan rasa gembira dan mengurangkan stres.

Makan coklat adalah baik untuk kita, namun seperti mana-mana makanan janganlah ambil berlebihan.




IKAN - OMEGA 3

menu

    • Omega-3 fatty acids may be important for preventing heart disease.

      There are three important omega-3 fatty acids:

      • ALA - alpha-linolenic acid; found in a wide range of foods
      • EPA - eicosapentaenoic acid; found mainly in fish
      • DHA - docosahexaenoic acid; found mainly in fish and seaweed



      YOGURT





Mengikis lemak
Mengganti beberapa makanan dengan yogurt dapat membantu merampmgkan lingkar pinggang pendenta obesitas, dibanding hanya mengurangi kalori. Begitulah hasil penelitian yang dilakukan para ahli dan University of Tennessee, di Knoxville, Amerika Serikat. Pendenta obesitas yang Selama 12 minggu mengurangi kalori dari makanan dan mengkonsumsi yogurt tiga kali sehari, temyata mengalami penurunan kadar lemak di daerah perut lebih banyak dibanding yang tidak minum yogurt Selain kadar lemak 61% berkurang lebih banyak, tubuh mereka juga terlihat lebih kencang. Jaringan otot para peminum yogurt lebih besar dibanding mereka yang tidak minum yogurt.

Macam-macam Yogurt
Tergantung pada metode pembuatannya, yogurt dapat dikategorikan:
- strained, yaitu dibuat dengan cara mengangkat air dadih dari susu
- set yoghurt, teksturnya lembut dan mampu dimasukkan ke boks karton
- stirred, yaitu yogurt yang diaduk dan ditambahkan jus atau potongan buah

Berdasarkan kandungan lemaknya, yogurt dikategorikan:
- penuh lemak (6% -10% lemak)
- lemak sedang (3% - 5% lemak)
- rendah lemak (1% - 3% lemak)
- skimmed (0% lemak)


MINYAK ZAITUN
Minyak Zaitun bukan hanya untuk masak-memasak sahaja malah sejak zaman dahulu lagi ramai yang percaya bahawa buah ini merupakan ubat kepada pelbagai jenis penyakit. Benarkah begitu? Sejauh manakah khasiat sebenar minyak zaitun? Hasil kajian yang dijalankan oleh Ketua Jabatan Epideminologi, Universiti Harvard, Dr. Dimitnios Tnichopoulos menunjukkan bahawa penggunaan minyak zaitun dalam jumlah yang besar dapat menurunkan risiko kanser payudara sehingga 50 peratus.


No comments:

Post a Comment